Uspešno projektiranje in postavitev največje proizvodne linije za kefir na svetu

Kefir je eden od najstarejših tradicionalnih mlečnih izdelkov, ki je še posebno priljubljen na vzhodu (Rusija, Kavkaz), od koder tudi izvira. Kefir vsebuje minerale, vitamine, esencialne amino kisline ter več vrst probiotičnih bakterij, zaradi česar ima močno blagodejen učinek na prehrano in zdravje. Včasih mu pravijo celo čudežni napitek. Beseda »kefir« pomeni »dobro življenje«.
 

Preobrazba mleka v kefir je tisto, kar ga naredi tako izjemnega, ker je kot tak veliko laže prebavljiv in tako omogoča vsrkavanje bogatih hranilnih snovi. Odločilni pri tem so različni sevi bakterij. Redno pitje kefirja vas bo prepričalo o njegovih pozitivnih učinkih.
Splošno mnenje je, da je masovna industrijska proizvodnja kefirja s kefirjevimi zrnci nemogoča, da je pri tem problem masovna proizvodnja matične kulture iz kefirjevih zrnc.

Pa ni.

Brinox je ta izziv sprejel in zasnoval in postavil največjo linijo za proizvodnjo kefirja na svetu, ki uporablja metodo tristopenjske fermentacije, kar omogoča proizvodnjo kefirja v večjem obsegu.

Kapaciteta linije je danes okoli četrt milijona litrov kefirja na dan. Še eno edinstveno dejstvo je, da je isto linijo mogoče uporabljati tudi za proizvodnjo jogurta. Posebni Brinoxovi interni standardi za čiščenje in sterilizacijo medijev in upravljanje zraka omogočajo to, da je proizvodnjo mogoče z lahkoto podvojiti ali celo potrojiti ob uporabi iste linije tudi za jogurt.

Proizvodnja tradicionalnega kefirja zahteva startersko kulturo kefirjevih zrnc, ki jih dodamo tekočini, ki jo želimo fermentirati. Kefir se pripravlja s cepljenjem kravjega, kozjega ali ovčjega mleka, pri čemer je prvo najpogostejša izbira. Mikrobna kultura kefirjevih zrnc se v mlekarni hrani v strogo kontroliranih pogojih in včasih se z njo rokuje v skoraj duhovni atmosferi, tako da se ohranja njeno stabilno zdravje in konstantna kakovost končnega izdelka skozi leta.

Prvi korak dvostopenjskega postopka fermentacije je priprava tako imenovane »matične kulture«. Ta proces se prične s pripravo surovega mleka enako kot za kakršen koli drug fermentiran mlečni izdelek. Na splošno to pomeni precejanje, separacijo, standardizacijo, odstranjevanje mehurčkov in pasterizacijo surovega mleka, pri čemer se uporablja posebno termično obdelavo, značilno za pripravo kefirja.

Brinox, kefir

Kefirjeva zrnca: simbiotska kultura bakterij in kvasovk

Termično obdelano mleko se nato cepi z originalnimi kefirjevimi zrnci, proces fermentacije »matične kulture« pa nato poteka od 12 do 16 ur. Ob koncu te stopnje se kefirjeva zrnca odstrani s filtracijo, nastalo tekočo »matično kulturo« pa se ohladi in običajno shrani v prehodno posodo; kasneje bo uporabljena za fermentacijo »proizvodne kulture«.

Eden največjih izzivov pri projektiranju je bilo vprašanje, kako vključiti proces filtracije kefirjevih zrnc, ne da bi poškodovali zrnca. Inženirji v Brinoxu so razvili edinstveno rešitev, ki je preprosta in omogoča preprosto in kontrolirano rokovanje z zbranimi zrnci, ki bodo kasneje uporabljena za skorajda neomejeno število prihodnjih fermentacij. Tradicionalno v nekaterih mlekarnah v Rusiji lahko s kefirjevimi zrnci delajo samo ženske, ker imajo čustveno sposobnost nežnega rokovanja, ki se jo naučijo pri dojenčkih.

Ključno je, da je dnevni proces proizvodnje kefirja vsak dan popolnoma enak! Sterilni pogoji, ki jih omogoča procesna oprema Brinox, omogoča, da je rok trajanja tega klasičnega in zelo živega izdelka podaljšan na do 30 dni.

Rusija ima tudi posebne GOST standarde za hrano za dojenčke. Brinox pri izdelavi opreme za predelavo kefirja za dojenčke uporablja te posebne standarde skupaj z lastnimi internimi strogimi standardi in previdnostnimi ukrepi na podlagi lastnih izkušenj iz farmacije.
 

Brinox

Nega »matične kulture« in zbiranje kefirjevih zrnc

Naslednji korak v procesu je skoraj enak kot prvi, edina glavna razlika je količina kulture. »Proizvodno kulturo« se kultivira tako, da se mleko zmeša z definirano koncentracijo »matične kulture« pod zelo podobnimi pogoji. Temu se reče povečanje količine starterske kulture.

»Proizvodno kulturo« se kultivira v vrsti fermentatorjev, ki so povezani in krmiljeni prek ventilskih sklopov, ki jih vodijo računalniki PLC, in spremljani na nivoju krmiljenja SCADA, kjer so standardi projektiranja opreme in strukture programske opreme zelo podobni farmacevtskim – to je zelo očitna tendenca v sodobnih mlekarnah, posebno če proizvajajo tudi hrano za dojenčke. Brinox je že desetletja dobavitelj farmacevtske industrije, zato dobro poznamo najstrožje zahteve dobre proizvodne prakse (GMP) in se zlahka prilagodimo najstrožjim higienskim predpisom.

brinox

Predhodno sestavljanje linije za »proizvodno kulturo« v prostorih podjetja Brinox

Končna faza ali tako imenovana »masovna fermentacija« se izvaja v vrsti fermentatorjev prostornine 20 m3, s čimer je dosežena proizvodna kapaciteta skoraj 250.000 litrov kefirja na dan. Če upoštevamo, da je prva stopnja procesa fermentacije (od matične do proizvodne kulture) nekoliko predimenzionirana, je mogoče celotno linijo preprosto prilagoditi na kapaciteto 300.000 litrov kefirja na dan oziroma, z drugimi besedami, 2 milijona lončkov kefirja na dan. To pomeni, da lahko več kot vsak deseti prebivalec Moskve vsak dan zaužije lonček kefirja, ki ne prihaja samo iz ene same mlekarne, ampak celo iz ene same proizvodne linije, ki jo je izdelal Brinox.

brinox

 

Za vizualizirano doživetje procesa si oglejte animacijo proizvodnje:

 

Brinox kot podjetje ponuja celotno storitev (vse na enem mestu) od idejne zasnove, osnovnega in podrobnega načrtovanja, ocene tveganj, izdelave ključnih elementov do sestavljanja (vključno s FAT), postavitve (SAT) in avtomatizacije (OQ, PQ, šolanje upravljavcev) celotnega sistema. Ta vertikalna integracija zagotavlja optimalno izvedbo projektov in stranki prijazno komunikacijo.

Brinox – tehnologija, ki uresničuje.

Sorodne objave

Povezanih novic še ni. Prihajajo.

Splošni pogoji

Vsi preneseni materiali ostanejo v lasti Brinox d.o.o. in se lahko uporablja le za nekomercialne namene. Brinox d.o.o. si prizadeva zagotavljati natančne informacije, vendar ne odgovarja za vsebino prenesenih dokumentov, ki so na voljo zgolj v informativne in promocijske namene.